Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
 

Harlekijn

Harlekijn

 

Harlekijn

De Harlekijn (Arlequim Portugues) werd in 2010 op de wereldshow in Matosinhos Portugal aangenomen als nieuw postuurkanarieras. De soort is oorspronkelijk ontstaan als een bonte kleurkanarie, de bedoeling was zovel mogelijk kleuren in een vogel samen te voegen. De kleur was een van de belangrijkste onder-delen, naast bont en roodmozaiek moest de vogel nog de kleuren zwart grijs en bruin in zijn bevedering hebben. Daarnaast moet een driehoekige kuif aanwezig zijn.
Het ras werd in het begin door de meeste liefhebber gezien als een erg bonte kleurkanarie met een slechte kuif. Dit standpunt viel niet in de smaak bij de Portugezen en zij hebben er alles aan gedaan om van de Harlekijn een echte postuurkanarie te maken. De kleur is minder belangrijk geworden en de vorm en grootte van de vogel krijgen nu de meeste punten.  we kennen twee variaties bij de Harlekijn naast de gekuifde versie kennen we ook nog de gladkop.  door de acceptatie van de gladkop is het keweken van de gekuifde versie wel een beetje naar de achtergrond gedrongen.

Opmerkingen Harlekijn.
De kleur krijgt nog slechts 10 ptn maar het blijft een van de meest opvallende eigenschappen van dit ras. Belangrijk is dat het een bonte vogel is. Dit bont moet zoveel mogelijk over de hele vogel verdeeld zijn, bontheid in de staart en op de poten zijn een pluspunt.
De kuif heeft de vorm van een driehoek, met een punt aan de voorzijde en twee aan de achterzijde, dit zijn geen scherpe punten maar enigszins afgerond, de vorm van een triangel.
Het lichaam is vrij lang en slank, de borst licht afgerond en een volledig vlakke rug in lijn met de staart.
De achterzijde van de kop vormt met de hals een rechte lijn, die met een duidelijke hoek overgaat naar de rechte rug. Het is een vrij lange vogel van 16 cm.