Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
 

Fife Fancy

Fife Fancy

 

Fife Fancy

De Fife Fancy is één van de jongere rassen postuurkanaries. Het ras begon zijn bestaan in 1957, toen op een vergadering in Kirkaldy in het Graafschap Fife, een afzonderlijke speciaalclub werd opgericht. Dit gebeurde omdat er bij veel Engelse Border liefhebbers een duidelijk ongenoegen ontstond over de voort-durende tendens om de grootte van de Border steeds meer op te voeren. De Border had tot dat moment altijd bekend gestaan als de "Wee Gem", wat het best te vertalen is als "Klein Juweeltje".
Dit was voor een aantal liefhebbers het moment om te trachten hier iets aan te doen, door af te spreken de Border zo klein mogelijk te kweken. Vandaar dat een van de belangrijkste punten van de huidige Fife Fancy standaard de grootte is.

Opmerkingen Fife Fancy.
De Fife Fancy mag niet groter zijn dan 11 centimeter. Deze grens is noodzakelijk om een goed verschil met de Border te handhaven. De kop moet in verhouding met het lichaam zijn en zeker niet te smal, maar wel rond aan alle kanten.
Belangrijk is ook dat de vogels voldoende breedte hebben in de schouders, de keurmeester zal de vogel dan ook altijd even van boven bekijken. Een invallende borststreep is een vaak voorkomende fout.
De kleur van de vogels van dit ras moet bij voorkeur beperkt blijven tot de klassieke kleuren, zwart, agaat, bruin en isabel. Dus geen opaal, pheao, satinet enz.