Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
 

Scotch Fancy

scotch fancy 1.jpg

 

Scotch Fancy

De uit Engeland afkomstige Scotch Fancy had oorspronkelijk de naam "Glasgow Don". Naar alle waarschijnlijkheid zijn de voorouders de Belgische Bultkanarie of de Zuid Hollandse Frisé.

Wat zijn gestalte betreft lijkt deze vogel nog wel wat op de Belgische Bultkanarie, maar de lichaamsvormen zijn veel meer afgerond, terwijl de Belgische Bultkanarie veel hoekiger is. de houding van de Scotch fancy is in geen vergelijk met de belgische bult. de boogvorm geeft de scotch fancy een sierlijke vorm.

Opmerkingen Scotch Fancy.
Het lichaam van de Scotch Fancy vertoont een halvemaan vorm. De schouders mogen zeker niet zo hoog en hoekig zijn. Ze moeten duidelijk mooi afgerond zijn, terwijl deze bij de Bultkanarie juist "vierkant" moeten zijn. Bij de Scotch zijn de schouders van achter bezien vrij smal. De halve maan vorm van de Scotch moet in een mooie vloeiende lijn lopen, een hoekvorm van lichaam en staart is niet gewenst. Belangrijk is ook goed te letten op de lengte van de vogels, zodat elke gelijkenis met de Japan hoso voorkomen wordt. De Scotch is een beweeglijke vogel die regelmatig op zijn zitstokken heen en weer springt. De vogel mag echter niet onrustig zijn. De bevedering van een Scotch kan perfect glad zijn een losse borstbevedering dient als een zware fout beoordeeld te worden.