Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
   

Melado Tinerfeño

Hoewel deze kanarie van het eiland Tenerife al vanaf 1875 zou bestaan, dateren de eerste berichten hier-over in de postuurkanariewereld ongeveer eind jaren 80. Deze Melado Tinerfeño heeft waarschijnlijk ook aan de basis gelegen voor de ontwikkeling van de Giboso.

Opmerkingen Melado
Het is een vrij grote frisékanarie, minimum 18cm. Die wat model betreft wel wat op de Giboso lijkt, maar alleen wat meer bevederd is.
De houding is in de vorm van een cijfer 1, maar de kop en hals worden niet zo laag gedragen als bij de Giboso. De kop is fijn en de hals lang (5 cm.) Schouders hoog en breed. Rug en staart vormen een rechte lijn, staart raakt de zitstok niet, staartpennen zijn vaak beschadigd, wat bestraft wordt indien dit ernstig is. De brede borst (ongev. 4 cm) heeft vrij korte krulveren, die elkaar niet raken waardoor de huid iets doorschijnt. De verdere bevedering is wel overvloedig, waarbij de flanken meer opgericht zijn. De rugkrulveren moeten bijna de hele rug bedekken. Kop, hals en onderlichaam zijn glad bevederd. Deze vogels werden oorspronkelijk alleen in de kleurslagen wit en schimmel geel gevraagd. Rood was niet toegestaan. Hoewel de naam melado beschimmeld of besneeuwd betekend en dus verwacht mag worden dat alleen witachtige kleuren zijn toegestaan, heeft de COM de Melado inmiddels ook in rood aanvaard.

 

Kop; kop in verhouding met weinig vulling boven de ogen.  Hals/nek lang.

Borstkrulveren; borstkrulveren (jabot) breed met korte frisuren symmetrisch aan beide zijden van de borst en wel zo dat het borstbeen en de buik zichtbaar zijn en bedekt zijn met korte veertjes.

Flankkrulveren; flankkrulveren (nageoires) lang en omhoog krullend zonder aan te sluiten tegen de vleugels.

Mantel; mantel (manteau) hoog gedragen, symmetrisch en breed met lange veren die een overvloedige mantel vormen. Vleugels lang, gesloten tegen het lichaam, niet kruisend.

Poten; poten lang en gestrekt. Dijen goed bevederd. Staart lang, gesloten en in een rechte lijn met de rug.

Bevedering; bevedering compleet, overvloedig en zijdeachtig. Friseerpartijen zijn duidelijk afgebakend.

Kop, hals/nek; kop,hals/nek en onderlichaam en borst glad bevederd.

Houding: houding opgericht, in de vorm van een 1 - 90⁰

Kooi: Koepelkooi of Open universele postuurkooi (Noupekooi)

Alle kleuren toegestaan