Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
 

Activiteiten Rayon Limburg

Rayon Commissaris Limburg

F. Schattevoet                     

tel. 06-13234502
Van Vlattenstraat 14          5975 SC Sevenum
fransschattevoet@hotmail.nl

 

Gecanceld  door Civid ' 19  Zaterdag 24 oktober 2020, 13.00–22.00 uur 

Gemeenschapshuis d’n Binger, Alexanderplein 2, Meijel.
Rayonshow

Gecanceld door Civid ' 19  Zondag 25 oktober 2020, 10.00–16.00 uur

Gemeenschapshuis d’n Binger Alexanderplein 2, Meijel.
Rayonshow

Maandag 18 januari 2021, 20.00 uur


Gemeenschapshuis d’n Binger, Alexanderplein 2, Meijel.
Jaarvergadering en kweekvoorbereiding
Tevens vogelbespreking; breng vogels mee.

 

Allereerst enkele mededelingen uit ons rayon.
Door de corona regelgeving is het ons jammer genoeg niet mogelijk onze jong vogeldag door te laten gaan alsook de lezing op 4 oktober en onze rayonshow op 24 en 25 oktober.
Omdat er geen activiteiten in het rayon zijn zal ik wat vertellen over mijn eerste ervaringen met de Fiorino waar ik 3 jaar geleden mee begonnen ben om dit ras te kweken.
Omdat ik nog nooit een gefriseerd ras op mijn hok had gehad en mij daar wat meer in wou verdiepen heb ik mij toen 2 koppeltjes Fiorino,s aangeschaft.
Een koppeltje geel x wit en een koppeltje bont x melanine waarbij de melanine man bruin verervend bleek te zijn.
Van deze 2 koppels heb ik in totaal 16 jongen vogels gekregen hierdoor had ik enigszins de mogelijkheid om al een redelijke selectie te maken.
Dit was ook nodig als je de kuiven van glosters gewend bent vallen de kuiven van Fiorino,s toch wel tegen.
Ook bij veel gladkoppen kun je goed zien dat er geen goede kuif op kan passen, die moet je dan ook uitselecteren om betere kuiven te kweken.
Nou ik de vogels 3 jaar heb [ dit jaar heb ik 26 Fiorino,s gekweekt ] kan ik steeds strenger selecteren.
Veel voorkomende fouten zijn hoorntjes aan achterhoofd ,kale plek in de nek en dus niet goed aansluiten van de bevedering ,veerpartijen niet volledig ,storende veertjes voor in de kuif ,middelpunt van de kuif te ver naar voren of een gespleten kuif.
Je ziet dat er veel storingen aanwezig kunnen zijn daarom is streng selecteren noodzakelijk om goede nakomelingen te waarborgen. Kweek met vogels die zo veel mogelijk goede eigenschappen laten zien en hou daarbij de standaardeisen goed in de gaten.
Kweek liever met een paar koppels minder als dat je koppels gaat gebruiken waar te veel fouten in zitten.
Het is eind Augustus als ik dit schrijf de vogels zijn nog volop in de rui maar ik heb er al bij zien zitten die veelbelovend zijn.
De meeste van deze veelbelovende vogels komen uit hetzelfde koppel.
De Fiorino is verder wel een actief vogeltje dat goed kweekt en de jongen goed groot brengt . Wat ik ook heb opgemerkt is dat er jonge vogels zijn die voor de rui al goed de veerpartijen laten zien terwijl andere dit vrijwel niet hebben en pas na de rui dit goed ontwikkeld hebben. Wat ik vorig jaar ook heb gehad is dat er een gladkopman een mooie borstbevedering en een mooie flankbevedering had maar een slechte mantel op de rug deze was maar aan een kant goed ontwikkeld. Deze vogel heb ik wel op de tentoonstelling gehad maar wel in de verkoopklasse.[niet verkocht]
Eind Februari had ik mijn broedkoppels in de broedkooien zitten om al vast aan elkaar te wennen. Na een paar weken viel mij een vogel op die in een vluchtje zat bij vogels die nog verkocht moesten worden met alle veerpartijen prima in orde. Het was de gladkopman die een slechte mantel had. Deze vogel had zich echter nog laat verder ontwikkeld.
Ik heb toen alsnog een koppel uit elkaar gehaald en deze man erbij gezet.
Achteraf een goede keus waarschijnlijk omdat dit het koppel is waar de meeste veelbelovende jongen uit zijn gekomen omdat het nou eind Augustus is en de vogels nog niet volledig uit de rui zijn is het nog afwachten.
Maar dat is nou net het leuke aan onze hobby we verwachten allemaal weer topvogels.
Namens rayon Limburg......Frans Schattevoet.