Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
 

Yorkshire

Yorkshire

 

Yorkshire

De "Gentlemen" onder de Engelse postuurrassen ontstond in het Graafschap Yorkshire. Het ras kwam eigenlijk toevallig tot stand, bij pogingen om de Lancashire te verbeteren. Duidelijk zijn dan ook de kenmerken van de Lancashire in onze huidige Yorkshire terug te vinden, vooral de lengte komt van de Lancashire. Maar ook andere rassen hebben hun sporen in de Yorkshire nagelaten. Zo is de zijdeachtige bevedering waarschijnlijk afkomstig van de Belgische Bultkanarie en de brede kop toont weer enige verwantschap met de Norwich. De Yorkshire heeft evenals de meeste rassen in de loop der tijd wel enige veranderingen ondergaan. Vroeger kende men hem als "Ringvogel", hij moest toen zo smal zijn dat hij door een trouwring kon. De ringvogel werd opgevolgd door het worteltype. Het worteltype wordt niet meer gevraagd. Het nieuwe type volgens de tekening van S. Golding werd in 1961 in Engeland aange-nomen. 30 jaar later in 1991 heeft de C.O.M. dit model als enige officiële standaard aangenomen.

De Yorkshire is vol in het bovenste deel van het lichaam. De overgang van de nek naar de rug, laat een buitenwaartse gebogen lijn zien. De staart volgt de buiklijn, waardoor deze lichtjes opgeheven wordt gedragen. De inplant van de poten is in het midden van het lichaam, waardoor de vogel achter de poten een lang en goed gevuld lichaam heeft.

Opmerkingen Yorkshire.
Omdat de Yorkshire een houding vogel is moet er erg veel aandacht besteed worden aan de training van deze vogel voor de wedstrijd. Er wordt een rustige vogel geëist. Zijn houding moet overeenkomen met de wijzers van de klok op 5 over 7. Een goede houding is alleen mogelijk als de vogel goed op de poten staat. De poten moeten lang zijn maar mogen geen stelterige indruk maken. De juiste inplant van de poten is in het midden van het lichaam. Houding en bevedering zijn de voornaamste onderdelen voor dit ras.
Ook belangrijk is de lengte van de staart, deze moet goed in verhouding met de lichaamslengte zijn. Het mag niet zo zijn dat de Yorkshire zijn lengte bereikt door een erg lange staart. Ook de aansluiting van de staart moet mooi vloeiend verlopen, dat betekent dat het gedeelte van het lichaam achter de poten niet te kort mag zijn.