Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
 

AGI (grote Italiaanse frisé)

AGI

 
Agi Standaard 2022.png

AGI

De AGI behoort tot de grootste rassen van het postuur kanarie scala. Het ontstaan van dit ras begon in 1986 toen er in Italie de eerste Parijse frisés verschenen met de kopkrulveren in de vorm van een capuchon., terwijl de vogels meestal ook groter werden. Deze overvloedige kopbevedering werd door veel liefhebbers als een mooie aanvulling gezien voor de Parijse frisé, maar de keurmeesters en hun organisaties vonden het een afwijking van de standaard van de Parijse frisé en daarom werden deze vogels niet gewaardeerd op de grote tentoonstel-lingen. Daarop besloten de Italianen deze soort verder door te ontwikkelen en voor te stellen als een nieuw postuur kanarie ras.
Op de wereldshow van 2001 in Portugal werd de AGI door de COM als nieuw ras erkend.

Opmerkingen AGI.
Het voornaamste kenmerk van dit ras is de verlengde groei van de kraagveren (Colorette) met daarop aansluitend de kopbevedering die in dezelfde richting groeit. Bij de beste exemplaren loopt dit uit in een volledig door krulveren ingesloten kop, in de vorm van een capuchon, deze vorm wordt het hoogst gewaardeerd. Daarnaast kennen we bij dit ras echter ook vogels waarbij de kopveren geen volledige capuchon vormen. Dit wordt ook geaccepteerd maar wel moeten de vogels van dit ras altijd een overvloedige kopbevedering laten zien.
De verdere onderdelen waarop de AGI verschilt ten opzichte van de Parijse frisé zijn de rugbevedering. Bij AGI moet die bij voorkeur in een rozet-vorm zijn, daarnaast komt ook een rugbevedering in de vorm van een vlinder voor, dus met een duidelijke V-vormige inkeping aan de boven en de onderzijde, deze vorm is minder gewenst, zal als fout gezien worden  en zal dan ook enkele punten lager gewaardeerd moeten worden. De borst- en buikbevedering krult bij de agi altijd naar boven, er mag geen afscheiding zichtbaar zijn tussen borst en buikkrulveren, ook is een borstbevedering die krult vanaf de zijkanten van het lichaam ongewenst, ook dit zal als fout gezien worden en bestraft worden is een erfenis van de Parijse Frise.