Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
 

Rheinländer

Rheinländer

 

Rheinländer

De Rheinländer is een vrij jong postuurkanarieras. De eerste vogels van dit ras werden in 1980 gecreëerd door Horst Noffke uit Duitsland. Hij begon toen met het kruisen van Glosters met Japan Hoso. In 1986 heeft hij deze vogels voor het eerst tentoongesteld in Emden. Het ras werd toen nog Eurasiër genoemd, wat de herkomst van de ouders weergaf (Gloster=Europa Japan Hoso=Azië). In 1993 werd het ras voor het eerst voorgesteld bij de COM, helaas zonder resultaat. In 2000 is opnieuw geprobeerd internationale erkenning te krijgen, deze procedure is nu nog niet afgesloten.

Opmerkingen Rheinländer
Een van de grootste problemen bij de keuring van de Rheinländer is de kuif, het niet aansluiten van de kuif in de nek en vooral het doorlopen van de kuifkleur in de nek is een fout. Bonte vogels worden niet gekeurd, maar het te ver doorlopen van de kuifkleur wordt alleen in zeer ernstige gevallen als bont aangemerkt, bij iets doorlopen wordt normaal gekeurd met overeenkomstige punten aftrek. Bij de gladkop-vorm moeten duidelijk wenkbrauwen aanwezig zijn.
De lichaamsvorm moet vrij slank zijn, waarbij de staart iets mag afhangen. De vogel mag echter geen duidelijke halve maan vorm tonen, terwijl ook een te gevuld lichaam een duidelijke fout is.
Vooral de houding moet goed opgericht zijn om elke overeenkomst met de Duitse kuifkanarie te vermijden.