Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
 
irish fancy 11.jpg

Irish Fancy

De Irish fancy canary bestaat al ruim 30 jaar, oorspronkelijk was het een gewone zangkanarie die in Ier-land bekend stond als de Irish roller. In 1978 werd in Ulster de Irish Fancy Canary Club opgericht en vanaf die tijd werd ook de uiterlijke vorm van deze vogels belangrijk waardoor het meer een postuurka-narie werd. Het ras bleef echter vrij plaatselijk bekend, eerst na de erkenning door de COM in 2007 kwam er buiten het Verenigd Koninkrijk meer belangstelling voor dit ras.

Opmerkingen Irish Fancy
De Irish is een vogel die helaas veel gelijkenis vertoont met de Raza Espagnola en de gladkop Rheinländer. De kweker en keurder zal dus zeer goed moeten letten op de verschilpunten. Een van de duidelijkste kenmerken van de Irish fancy vinden we in de kop, deze moet vooral hoog en goed gewelfd zijn, met een hoog voorhoofd, dus zeker geen slangachtige of hazelnootvormige kop, maar een mooie ronde kop. Deze ronding zien we echter alleen maar aan de zijkant. De kop moet namelijk smal zijn en mag van voren bekeken geen ronde vorm laten zien maar moet smal en plat zijn, losse bevedering en wenkbrauwen zijn helemaal niet gewenst.
Het lichaam is smal, spoelvormig, gelijkmatig gevuld met een redelijke breedte in de schouders 33 mm. Het is een beweeglijke vogel, die geen standbeeldhouding moet hebben, maar in die beweging moet de houding toch vrij opgericht zijn 75 waarbij een deel van de dijen zichtbaar is.