Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
 

Norwich

Norwich

 

Norwich

De Norwich is ontstaan in de Engelse landstreek Norfolk, met de stad Norwich als middelpunt. Tot ongeveer 1850 werd de Norwich alleen als kleurkanarie beschouwd, ook de grootte kwam toen nog overeen met onze huidige kleurkanarie.
Na deze periode evolueerde de Norwich tot een grotere en zwaardere vogel. In 1890 werd een beroemd congres gehouden, waarop ruim 400 liefhebbers aanwezig waren.
Op dit congres werd de standaard vastgesteld voor de Norwich, waarbij toen vooral aandacht werd besteed aan de vorm van de vogel, waarna de vogel steeds meer liefhebbers kreeg.
De kuif Norwich, die toen ook gekweekt werd, verloor steeds meer aan belangstelling. In de jaren 1900 werden weer wat meer kuiven gekweekt, maar toen ging men de gekuifde vogel steeds meer als een afzonderlijk ras beschouwen, deze ging toen verder onder de naam Crest en Crestbred. Voor dit ras kwam er een aparte standaard, omdat de Crest op te veel punten verschilt met de Norwich.

Opmerkingen Norwich.
De Norwich is een brede vogel, die dan ook in alle onderdelen die breedte moet tonen. De brede kop moet niet alleen van boven breed zijn maar ook aan de onderzijde bij de keel en wangen. Een brede kop geeft makkelijk de indruk van een platte schedel belangrijk is een goed gewelfde ronde vorm. De ogen liggen wat diep in de brede kop, waardoor de indruk ontstaat dat de vogel wenkbrauwen heeft, wat bij een goede beoordeling meestal wel meevalt. Een brede kop maakt nog geen Norwich, zeer goed zal gelet moeten worden op de goede verhoudingen in het vogellichaam. Ook de bevedering is één van de probleempunten. Een te lange en losse bevedering geeft een slordig uiterlijk aan de vogel.