Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
 

Duitse Kuifkanarie

Duitse Kuifkanarie

 

Duitse Kuifkanarie

De Duitse Kuifkanarie is een kleurkanarie met een kuif. Eerst na 1950 hebben de Duitsers getracht met deze Duitse Kuifkanarie een eigen ras te scheppen, voor die tijd waren er waarschijnlijk helemaal geen kuifkanaries in Duitsland. De Duitse Kuif stamt dan ook bijna zeker af van de Nederlandse gekuifde zangkanarie, die in Duitsland werd gepaard met roodfaktorige kanaries.

Opmerkingen Duitse Kuifkanarie.
Omdat deze kuifkanarie ontstaan is uit de kleurkanaries, die in feite geen goede kopvorm hebben voor een mooie kuifvorm, is de kuif dan ook meestal niet zo mooi gevormd als bij andere kuifrassen. In de standaard wordt dit ook niet gevraagd. Een ovale kuif is een eis, het niet geheel aansluiten van de kuif in de nek is een vaak voorkomend kenmerk, wat niet toegestaan is. Een streven blijft een goed gesloten nekbevedering. Vaak zullen de kuifveren op het achterhoofd, al naar gelang de houding van de kop, in meerdere of mindere mate uitstaan.
Naast de Kuif zijn alle verdere eisen aan deze soort gelijk aan die eisen die voor dezelfde kleurslag in de standaardeisen voor kleurkanaries zijn opgenomen. De kleur van de vogel blijft dan ook erg belangrijk.
Bontvorming buiten de kuif is niet toegestaan. Alleen een gepigmenteerde kuif op een vetstof vogel is toegestaan. Die pigmentkleur moet dan bij voorkeur wel in de hele kuif zo egaal mogelijk zijn, een onregelmatig gekleurde kuif zal een of meer puntjes minder krijgen, aan de achterzijde mag de kleur niet in de nek doorlopen. Bij bontvorming op andere plaatsen wordt de vogel niet gekeurd.