Nederlandse Postuurkanarie Vereniging
 

Border

Border

 

Omtrent de oorsprong van de Border is niet zo heel veel bekend, waarschijnlijk is het ras ergens in Schotland ontstaan. Daar werd hij toen de Common Canary genoemd. Later noemde men hem in Engeland de Cumberland-Canary.
In 1891 werd er een speciaalclub opgericht en hier kwam men tot overeenstemming om de soort in het vervolg Border (grens) te noemen. In 1930 werd een tekening van Mr.H.Norman aangenomen als standaard.
Wat betreft zijn vorm werd het lichaam van de Border dikwijls vergeleken met een ei, met de stompe kant boven en op die stompe kant een knikker, waarmee men de ronde vorm van de kop aanduid. De grootte is een punt waaraan beslist veel aandacht moet worden besteed.
De Engelse standaard schrijft 5,5 inch, is 14,6 centimeter voor. In het algemeen zijn onze huidige Borders wel wat groter. Het uiterlijk van de Border de laatste jaren duidelijk veranderd. De vogel is veel ronder van lichaam geworden.
De standaard tekening hiervan werd in 1985 door de Engelse Borderclub aangenomen, in 2006 werd door de COM de tekening van de Border conventie standaard- tekening aangenomen.
De Border is een levendige vogel, die dan ook geen stand- beeldhouding moet aannemen tijdens de keuring, maar juist regelmatig op en neer moet springen op de zitstokken, wat niet wil zeggen dat de vogel onrustig mag zijn.
Juist door dit beweeglijke komt de goede lichaamsvorm het best tot zijn recht.

Opmerkingen Border.
De kleur van de Border moet gelijkmatig en helder zijn, met uitzondering van rood zijn alle klassieke kleuren inclusief bont toegestaan. Wel is het nodig voldoende nadruk te leggen op de bevedering, die zoveel mogelijk zacht van structuur moet zijn en vooral goed moet aansluiten, zonder ruwheid. De poten lijken vrij lang
omdat een redelijk deel van de dijen zichtbaar is, de stand van de poten is dan ook belangrijk voor een juiste houding van deze vogels, deze houding moet duidelijk opgericht zijn, te liggende houding wordt bestraft.
Bij een juiste plaatsing van de zitstokken is de lengte van de vogel goed te controleren.