Belgische bult
De Belgische Bultkanarie is één van de oudste postuurkanarie rassen. Rond 1700 werd deze vogel reeds gekweekt onder de naam "Grote vogel" en "Grote Gentse". Tot " 1840 werd dit ras veel gekweekt, maar hierna verminderde de belangstelling zo erg dat het ras bijna uit stierf.
Het is aan een aantal liefhebbers uit de omgeving van Luik te danken, met name de heer Dawans, dat deze prachtige vogel weer in zijn volle glorie op onze wedstrijden te zien is.
Opmerkingen Belgische Bultkanarie.
Om deze houding goed te laten uitkomen, moet de vogel wel over navolgende eigenschappen beschikken:
- een opgerichte houding, zuiver verticaal. Het best te vergelijken met het cijfer 7.
- aangepaste poten, lang en licht gebogen.
- hoge schouders, brede schouders.
- een lange hals hebben
- een kleine kop hebben.
- een lange staart bezitten.
Verder is een goede training en africhting een zeer belangrijk punt. Een vogel die op de keurtafel onmiddellijk de juiste houding aanneemt zal hoger gewaardeerd worden, dan een vogel die slechts na langdurig krabben en activeren door de keurmeester, zijn houding laat zien.
Een goede vulling in de schouders is gewenst, maar erg moeilijk te verwezenlijken.
De vogels met de langste nek zullen vrij snel enige inval tussen de schouders laten zien. Belangrijk blijft te letten op de breedte van de schouderpartij, omdat dit een van de belangrijkste verschillen is t.o.v. de Scotch en de Munchener.
Erg voornaam is ook de driehoekvorm van het lichaam, als we de vogel van achteren bekijken moeten we een gelijkbenige driehoek zien. Vanaf de zijkant moet het lichaam ook een strakke driehoekvorm hebben met in de schouders een hoek van 90 graden.
De bevedering van deze vogel moet glad aangesloten aan het lichaam worden gedragen. Een enigszins losse bevedering op de borst wordt getolereerd, omdat door de hoek die de hals maakt met de borst, deze bevedering wat in de verdrukking komt, waardoor het iets open zal gaan staan.
Soms zien we enigszins krullende bevedering op rug en aan de flanken, hetgeen niet is toegestaan. Gestreefd moet worden naar een mooie gladde bevedering.
Houding: Vorm, schouders hoog en breed. Het lichaam moet van alle kanten een driehoek laten zien.
Vorm: De rug vormt een rechte verticale lijn met de staart. Gevulde rug, breed, zonder inkeping en rondheid.
Kop, Hals/nek, Snavel; Kop klein en ovaal van vorm. Hals/nek lang en slank. Snavel klein. In houding is de kop onzichtbaar vanaf de rugzijde.
Poten en dijen : Poten lang, licht gebogen. Dijen goed bevederd.
Grootte (17-18 cm)
bevedering en staart; Staart lang en recht, kleine V vorm, goed gesloten in een rechte lijn met de rug. Vleugels lang en goed gesloten. de bevedering zo glad als mogelijk.
Conditie: rein en ongeschonden